SUBÜ Konuşmaları’nın 39’uncu konuşmacısı olan HAVELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, Türkiye’nin yüksek güçlü lazer silahında kendi sistemini yapan 4 ülkeden birisi olduğunu söyledi.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) tarafından düzenlenen SUBÜ Konuşmaları’nın 39’uncu konuşmacısı HAVELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hacı Ali Mantar oldu. ‘Milli Teknoloji Yolculuğunda HAVELSAN’ başlığı ile Teknoloji Yarışmaları Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Ali Furkan Kamanlı moderatörlüğünde gerçekleştirilen söyleşide günümüz mühendislerinde aranan özellikler ve milli teknoloji hamlesi için gerekli olan insan kaynağı üzerinde duruldu. Ayrıca teknoloji alanında önde olan bazı ülkelerle karşılaştırmalar yapılarak Türkiye’nin geldiği nokta ele alındı.

Eksiğimiz yok
Türk öğrenci, mühendis ve akademisyenlerin dünyanın diğer yerlerindekilerden bir farkı olmadığını dile getiren HAVELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, “Bilgi birikimi, potansiyel, zekâ olarak eksik bir tarafımız yok. Kendimize güvenmemiz gerekiyor. Yeter ki gerekli olan emeği gösterelim. Hiçbir şey tesadüf değildir” diye konuştu. Milli teknoloji hamlesinde HAVELSAN ve TÜBİTAK BİLGEM’in önemine değinen Mantar, “TÜBİTAK BİLGEM dünyanın elektronik haberleşme ve bilgi güvenliği alanındaki en büyük araştırma merkezlerinden biri. Türkiye’de mezun olan mühendislerimiz dünyanın her tarafında mühendislik yapabilecek kapasitedeler. Ben bunu sahada gördüm” dedi.

2022 cirosunun yüzde 35’i ihracattan
Türkiye’nin savunma sanayiindeki çalışmalarından bahseden Mantar, “Şu anda lazer teknolojisinde, yüksek güçlü lazer silahında dünyada kendi sistemini kendisi yapan 4 ülkeden biriyiz. Yetenek olarak bakıldığında dünyadaki yeteneklerin yüzde 95’i teknik olarak bizde mevcut. Biz yapabildiğimizi, üretebildiğimizi ve geliştirebildiğimizi ispatladık. Sadece bunların katma değere dönüşmesi meselesine hız vermemiz gerekiyor. HAVELSAN’da 35 kişi proje yönetimiyle başladı. 40 yılın sonunda Endonezya, Malezya, Güney Kore, Pakistan, Bangladeş, Amerika Birleşik Devletleri ve birçok başka ülkeye en kritik savaş yönetim sistemlerini satan bir aktör haline geldik. Bugün Türkiye’de tüm gemilerimizdeki savaş yönetim sistemi, akıl kısmı HAVELSAN’dadır. Endonezya ve Pakistan’ın o işini aldık. Biz bunu yapabiliyoruz. Aldığımız eğitim iyi bir eğitim. Sadece kendimize güvenmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı. Devletin iradesinden ve desteğinin öneminden de bahseden Mantar, aldıkları destekle dünyaya açıldıklarını ve HAVELSAN’ın 2022 yılı cirosunun yüzde 35’inin ihracata dayandığını söyledi.

Resimler