Karabük Üniversitesi tarafından düzenlenen Türkiye’nin ilk ulusal ve uluslararası sosyal bilimler festivali Sosyalfest 2024’te yer alan SUBÜ, festival kapsamında düzenlenen Ekolojik Yaşam Sosyal Model Tasarım Yarışması’nda birinci oldu.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ), kurumsal paydaşlarından olduğu ve Karabük Üniversitesi (KBÜ) tarafından düzenlenen Sosyalfest 2024’te yönetimi, öğrencileri ve standı ile yer aldı. SUBÜ, festival kapsamında ‘Üniversite Kategorisi’ altında 5 dalda düzenlenen yarışmalardan Ekolojik Yaşam Sosyal Model Tasarım Yarışması’nda birinci olarak 25 bin TL ödül kazandı. SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ise Engelsiz Yaşam Sosyal Model Tasarım Yarışması’nda dereceye giren ekiplere ödüllerini takdim etti. Sosyalfest’te ayrıca SUBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Türkay ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Ömer Yazıcı da yer aldı.

Sosyalfest nedir?
Milli bir sosyal bilimler hamlesinin başlatılması amacıyla düzenlenen Sosyalfest, Türkiye’nin ilk ulusal ve uluslararası sosyal bilimler festivali olma özelliğine sahip. ‘Sen de Yerini Al’ sloganını kullanan festival; üniversite, lise ve ortaokul kategorilerinde toplumsal konularda yenilikçi ve sorun çözümüne odaklı alternatif yaklaşımlar geliştirmek üzere paydaşları bir araya getiriyor. Bu doğrultuda festivalde sosyal model tasarım yarışmaları ile yenilikçi sosyal modeller üretilerek insanlığın güncel ve gelecekteki sorunlarının çözümüne katkı sunmak hedefleniyor. Sosyal modeller aracılığı ile Türkiye’deki bireylerin yetkinlik ve becerilerinin garanti altına alınarak sürekli geliştirildiği, sosyal dayanışma alanlarının çeşitlendirilerek desteklendiği, toplumsal değerler korunurken, Türkiye Yüzyılı Gelecek Vizyonu’nu omuzlayacak bireylerin güçlendiği Türkiye Yüzyılı’nı inşa edecek bir toplumun köşe taşlarını oluşturmak amaçlanıyor.

SUBÜ’nün birinci olan projesi
Sosyalfest 2024 kapsamında düzenlenen yarışmalara toplam 3 bin 783 proje ile başvuru yapıldı. SUBÜ öğrencileri, insanların doğayla uyumlu bir şekilde yaşamasını sağlayacak sosyal modeller geliştirilmesini amaçlayan Ekolojik Yaşam Sosyal Model Tasarım Yarışması’nda birinci olma başarısı gösterdi. SUBÜ Proje Geliştirme Şube Müdürü Arzu Saygıner Çil’in danışmanlığını yaptığı Doğa Kâşifleri Ekibi’nde Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencileri İrem Kökçü, İrem Serra Kıvanç ve Selda Evren yer aldı. Ekip, birinciliği ‘Doğa Sevgisiyle Büyüyen Çocuklar, Yeşil Bir Dünya İnşa Ediyor’ sloganı etrafında geliştirdikleri  ‘Doğa Kahramanları Ekoloji Macerası Projesi’ ile elde etti.