‘Girişimcilik ve Teknoloji’ başlıklı söyleşiyle SUBÜ Konuşmaları’nın 64’üncü konuşmacısı olan Hakkı Alkan, milli teknoloji hamlesinin bulunmaz bir değer olduğunu söyledi.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) tarafından düzenlenen SUBÜ Konuşmaları'nın 64'üncü konuşmacısı Dijital İçerik Üreticisi ve Girişimci Hakkı Alkan oldu. ‘Girişimcilik ve Teknoloji’ başlıklı söyleşi ile 6’ıncı sezonun sezon finali, Turgut Özal Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Söyleşide ‘milli teknoloji hamlesi’ ve ‘yapay zekâ’ konuları konuşulurken, katılımcılardan gelen sorular da cevaplandırıldı. Programın tamamı üniversitenin YouTube kanalı SUBÜ Haber’den istenildiği zaman izlenebiliyor.

HAVELSAN ciddi bir imkân sağlıyor
Türkiye'nin küresel düzeyde güçlenmesi ve gelişmiş bir toplum olması için Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı tarafından başlatılan milli teknoloji hamlesi ile yüksek teknoloji ürünleri ve sistemleri geliştirmesi gerektiğini kaydeden Hakkı Alkan, “Bir teknoloji belki yurtdışında bulunmuş ve kullanılıyor olabilir. Biz bunu dışardan alıyorsak bu bizim için bir risk ve tehdittir. Bu sebeple bizim yerli olarak aynı teknolojiyi üretebiliyor olmamız lazım.  Örneğin HAVELSAN’ın internet sitesinde ithal teknolojilerin listesi var. O listede ki teknolojilerin şartnamesini de yayınlamış durumda. Bu şartları sağlayın, yapın ve üretin; biz de sizden bu teknolojileri alalım diyorlar. Böylelikle hem üretici olarak dünyanın en gelişmiş savunma sanayilerinden birisine mal üretme imkânı veriliyor hem de Türkiye’ye hizmet edilmiş olunuyor. Milli teknoloji hamlesi bu kapsamda bulunmaz bir değer” ifadelerini kullandı.

Yeni mesleklere odaklanılmalı
Yapay zekânın kullanımının bir iş olduğunu ve bu alanda da uzman kişilere gün geçtikçe daha fazla ihtiyaç duyulacağını söyleyen Alkan, “Yapay zekâ tehdit olabileceği gibi, işlerimizi kolaylaştıran bir araç haline geldi. İki markanın telefon kıyaslamasını yaparken; firmalardan telefonları istemek, onları bir süre boyunca kullanarak deneyimlemek, sonrasında farkları anlattığımız bir de makale yazmak gibi iş süreçlerimiz oluyor. Ayrıca videolarını çekiyor ve  anlatımlarını seslendiriyoruz. Yapay zekâ sayesinde bunların hiçbiri ile uğraşmaya gerek kalmıyor. Yapay zekâya yerinde sorular sorarak; iki markanın kıyaslamasını, seslendirilmesini, hatta görsel içeriğini de hazırlatabiliyorsunuz. Bunu herhangi biri de yapabilir. 10 yaşında bir kardeşimin, yapay zekâ kullanarak benimle rekabet edebiliyor olması teknolojinin faydaları olarak görülmeli. Yapay zekâ ile kaybedeceğimiz mesleklerin yerini dolduracak yeni meslekler ortaya çıkacak. Gençlerin bu meslekleri keşfetmesi gerekiyor. Kariyerlerini bu mesleklere göre planlamalarında fayda var” diye konuştu.